Dokumentární film Selský rozum o předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi uvidí diváci na obrazovkách České televize až po volbách. Dokument nepřináší žádné nové pohledy, které by se na obrazovce ČT dosud neobjevily. Neexistuje tak žádný zásadní zájem, aby televize tento film odvysílala do voleb. Na středečním jednání rady ČT to řekl generální ředitel ČT Petr Dvořák. Vysílat se tak bude asi během listopadu. Kvůli snímku se ČT dostala do sporu se Stranou zelených, která chtěla Selský rozum promítat v předvolební kampani.

ČT jako koproducent snímku nesouhlasí s využitím filmu, který ukazuje vztah Babišova podnikání a politického působení, v kampani Zelených. Podle Zelených má na to strana právo, protože má smlouvu s tvůrci pořadu. Podle Dvořáka ale měli Zelení smlouvu s minoritním koproducentem. Nová smlouva mezi ním a ČT už šíření pořadu v rámci předvolební kampaně pod pokutou zakazuje.

Diskusi ohledně filmu ve středu otevřel radní ČT Zdeněk Šarapatka, kterého zajímalo, proč televize pořad neplánuje vysílat. "Snímek je k vidění na internetu. ČT je z řady médií ostrakizována za to, že pracuje na politickou zakázku, což se já nedomnívám," uvedl Šarapatka.

Podle Dvořáka nebylo možno film odvysílat v delším časovém předstihu před říjnovými volbami. Původně měl být hotový vloni v září, termín se ale prodloužil až na letošní jaro. Po odevzdání se ale podle něho ukázalo, že je nutné snímek přepracovat. Objevily se v něm nedostatky v pravidlech citací, nebo vyvstala otázka, zda všechny strany v dokumentu dostaly dostatek prostoru.

Veškeré kopie filmu, které je možné vidět na internetu, jsou podle Dvořáka ilegální. Tomu se dá ale jen těžko zabránit, protože snímek už byl promítán v rámci takzvaných kontrolních projekcí, dodal ředitel ČT.